Haber

Apollo 17 Görevinde Keşfedilen Ay Depremleri İnsan Yapımı mı?

ABD’nin ilk ayak bastığı Soğuk Savaş’ın önemli sembollerinden biri olan Ay yeniden gündemde. Önce Çin, ardından Hindistan uydumuzu Ay’a indirmeyi başardı. Özellikle Hindistan, Ay’ın güney kutbuna ilk inişi de gerçekleştirdi. ABD’li araştırmacıların ortaya çıkardığı yeni bilgiler Ay’ın gizemini daha da artırıyor. Öte yandan Ay, Apollo 17’nin keşfettiği gizemli sarsıntılarıyla da gündemde.

ABD Apollo 17 misyonu sırasında meydana gelen gizemli ay depremleri insan yapımı mı?

1972 yılında gerçekleştirilen Apollo 17 görevi, astronotların Ay’a ayak bastığı son görev oldu. Bu misyonun üzerinden elli yıldan fazla zaman geçmesine rağmen yeni detaylar ortaya çıktı.

Ay’a inişe yönelik bu son görev sırasında Astronotlar, ay depremlerini tespit etmek için Ay’ın yüzeyine sismik sensörler yerleştirdiler. Bu sismik sensörlerden alınan veriler bir grup bilim insanı tarafından yeniden incelendi.

Bu incelemede Güneş’in ay yüzeyinde en yüksek konumuna yükseldiği sırada meydana gelen deprem sarsıntıları dikkat çekti. Farklı bir şekilde bu depremlerin oldukça sistematik ve tekrarlı olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları bu tür düzenli ve tekrarlanan depremlerin insan yapımının örnekleri olduğuna inanıyor.

Bunu da gördük: Sony, yaşlanan robotlara bakım yapacak bireyler arıyor!

Elbette Ay’ın yüzeyinin altında nasıl bir yapının olduğu ve bu düzenli sarsıntıya neyin sebep olduğu bilinmiyor. Normalde ay depremleri, gündüz ve gece arasında meydana gelen sıcaklık değişimleri nedeniyle meydana gelir.

Uydumuzda sıcaklık gündüz 121 dereceye, gece ise -133 dereceye ulaşıyor. Bu büyük sıcaklık farklılıkları Ay’ın yüzeyinin sıcak olduğunda genişlemesine, soğuk olduğunda ise büzülmesine neden olur. Bu genişleme ve daralma ay sarsıntıları olarak ortaya çıkıyor.

Apollo 17’nin sismik sensörleri Ekim 1976’dan Mayıs 1977’ye kadar veri topladı. Sıcaklık farklılıklarından kaynaklanan ay depremleri, Güneş en yüksek konumundan alçalmaya başladığında meydana gelir. Gizemli ay sarsıntıları, ay sabahı Güneş en yüksek konumuna ulaştığında sistematik olarak meydana geldi.

Sensörler, sarsıntının kaynağını Ay’a iniş yapan Apollo 17’ye kadar takip edebildi. Araştırmacılar ayrıca bu gizemli depremlerin zaman aralıklarını da keşfetti. Buna göre her gün, biri her beş ila altı dakikada bir, diğeri ise her beş ila yedi dünya saatinde olmak üzere iki gizemli Ay depremi meydana gelir.

Bilim insanları bu araştırmalar sonucunda Ay’ın yüzeyinin daha da araştırılacağını düşünüyor. Bu araştırma komplo teorilerini körüklese de insan yapımı gizemli ay depremleri hakkında çok organize olmaları dışında hiçbir bilgimiz yok.

gordes-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu