Ekonomi

CHP Milletvekili Ayhan Barut: Buğday üreticisi mağdur, TMO seyrediyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Bu yıl buğday üreticisi sıkıntıda, ekmek alamayan vatandaşlarımız da sıkıntıda. Tarımdaki bu kara tablonun ve yangının sorumlusu AKP hükümeti ve ona bağlı Tarım Bakanlığı. Tarım Bakanı Yumaklı’ya: Prim dahil kilogramı 9 lira 25 kuruş olarak açıkladığınız buğdayın son dönemde Edirne’de kilogramı 4 buçuk liradan satıldığını biliyor musunuz? 8 lirayı aşan maliyetiyle yapımcılar seyirciyi çok zorluyor” dedi.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut; Tarım Bakanlığı, AKP hükümeti ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday üreticisini mağdur ettiğini vurguladı. TMO’nun maliyeti 8 lirayı geçen buğday için prim dahil 9 lira 25 kuruş taban fiyat açıkladığını hatırlatan Barut, şunları kaydetti:

“8 LİRADAN FİYATI OLAN BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN ZOR GÜNLERİ GEÇİRİLECEK”

“Bu yıl buğday üreticisi çok zor durumda. Ekmek alamayan vatandaşlarımız sıkıntıda. Tarımdaki bu kara tablonun ve yangının sorumlusu AKP hükümeti ve onun Tarım Bakanlığı. Tarım Bakanlığı Yumaklı: Prim dahil kilogramı 9 lira 25 kuruş olarak açıkladığınız buğday fiyatının geçtiğimiz günlerde Edirne’de kilogramı 4 buçuk liradan satıldığından haberiniz var mı? Bu yangını söndürmesi gerekiyordu, adeta seyirci kalıyor.

“BU YIL TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK 8 MİLYON HEKTAR BUĞDAY EKİLDİ. 20 milyon ton civarında hasat bekleniyor”

“540 noktada alım yapan TMO’nun depoları dolu. Buğday koyacak yer yok. Lisanslı depolar dolu, son ürünleriniz duruyor. TMO’da para yok, alamıyorlar. Alım fiyat belli oldu satış fiyatı henüz açıklanmadı ama genel müdürün mavi boncuğu var dağıtıyor çünkü bakan yardımcısı olmaya çalışıyor… 8 milyon hektar araziye buğday ekildi Türkiye bu yıl 20 milyon ton civarında verim bekleniyor.Şu anda ülke rekoltesinin yüzde 15’i elde edildi.Yüzde 85 hasat edemeyen üretici buğdayını nereye satacak?Bir analiziniz var mı? çaresi var mı? İthalat sevdalısı olduğun için yurt dışından ithal ediyorsun. TMO ithalat politikalarından vazgeçip çiftçiye destek oluyor, maliyet yükünü azaltıp buğday üreticisinin emeğini değeriyle satın alıyor veya orta yol ile tazmin ediyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu