Genellikle orta yaşlarda ortaya çıkar… Yağ bezlerinin 4 özelliğine dikkat edin
KAYSERİ (İGFA) – Doç. Dr. Türkmen Bahadır Arıkan, yağ bezleri ve tedavi yaklaşımları hakkında bilgi verdi.
Lipom, genellikle cilt dokusunun altında ve kas dokusu üzerinde oluşan, yağ hücrelerinden oluşan, yavaş büyüyen bir kitledir. Parmakla hafifçe bastırıldığında kolayca hareket eden lipomlar genellikle orta yaşlı kişilerde görülür. Bazı kişilerde birden fazla lipom bulunabilir. İyi huylu yağ dokusu tümörlerinin en sık görülen şekli olan lipomlar, derinin altında ‘yağ topu’ gibi göründükleri için yağ bezleri olarak adlandırılır. Lipomlar iyi huylu bir yapıya sahiptir. Küçük olmalarına rağmen, liposarkomlardan farklı olarak hızlı büyümeleri, hareket kabiliyetinin olmaması ve olası lokal ağrıları ile lipomlardan ayırt edilebilirler. Fakat bunlar çok nadirdir. Vücudun bazı bölgelerinde ortaya çıkan yağ bezleri kişilerde takıntı haline gelebilmektedir.
YAĞ BEZLERİ BİR KANSER TÜRÜ DEĞİLDİR
Yağ hücreleri, olağandışı kontrolsüz büyümeleri nedeniyle alt kesimde gelişir ve fibröz bir kapsülle çevrelenmiş yağ biriktirir. Yağ bezleri 1 cm’den 15-20 cm’ye kadar büyüyebilir ve zamanla görme sorunlarına neden olabilir. Yağ bezleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zarar vermez. Ancak büyüdükçe şiddetinin artması nedeniyle cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Yağ bezinin alınmasının herhangi bir riski yoktur. Yağ bezlerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Lipomların oluşumunda genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Diyabet, obezite ve dislipidemi, yani yüksek lipit seviyeleri (kolesterol veya trigliseritler) yağ bezlerinin oluşumuyla ilişkilendirilmiştir.
Yağ bezlerinin oluşumunda risk faktörlerinin de etkili olduğunu kaydeden Arıkan, “40-60 yaş arası. Yağ bezleri her dönemde ortaya çıksa da en çok bu yaş grubunda görülür. Oluşma olasılığı yüksektir. ailesinde yağ bezleri öyküsü olan bireylerde.”