Haber

İnternetten İnsan Alıyorlar: Ukrayna’da Savaşı Sürdüren Rusya İnternet Reklamcılığıyla Asker Arıyor

Rusya’nın Ukrayna ile savaşı geçen yıl Şubat ayından bu yana sürüyor. Ruslar asker arayışlarında farklı bir yol deniyor. Son zamanlarda Rus ordusunun Kazakistan’da yaşayan internet kullanıcılarını hedef alan askerlik teklifi reklamları verdiği ortaya çıktı. Detaylar haberimizde!

Ukrayna’da devam eden savaş 18. ayını geride bıraktı. Geçen Şubat ayından bu yana devam eden Rus baskınlarında çok sayıda Ukraynalı sivil hayatını kaybetti.

media-cldnry.s-nbcnews.com

Çatışmalar devam ederken, Rus ordusunun Kazakistan’da yaşayanları hedef alan internet reklamları verdiği öne çıktı.

Reklamlarda Kazak internet kullanıcıları Rus ordusuna katılmaya davet edilmektedir. Sözleşmeli asker olarak katılmayı kabul edenlere bir defaya mahsus olmak üzere 495 bin ruble (yaklaşık 140 bin TL) ve aylık 190 bin ruble (yaklaşık 53 bin TL) maaş teklif ediliyor.

Ordu tarafından verilen reklam görselinde Rus ve Kazak bayraklarının yan yana resmedilmesi ve “omuz omuza” sloganının kullanılması dikkat çekiyor.

Reuters’ta yer alan habere göre ilan, Rusya’nın en doğu bölgelerinden biri olan Sakhalin’de yerel yönetime bağlı bir kuruluşun internet sitesine yönlendirildi.

Orta Asya ülkelerinde yaşayan çok sayıda vatandaş, Rus ordusunda ve paralı asker grubu Wagner saflarında savaşmak için Ukrayna’ya gidiyor.

Bu kişilerin büyük çoğunluğu çalışmak için Rusya’ya gittikten sonra askere gitmeye karar veren Özbek, Tacik ve Kırgız göçmen işçilerdir.

Ancak Kazak halkının bu reklamlara olan prestiji tartışmalıdır. Çünkü para karşılığında yurtdışındaki askeri çatışmalara katılmak Kazakistan maddelerine göre hata olarak görülüyor.

Geçen Mayıs ayında Kırgızistan’da bir kişi, Luhansk’ta Rus askeri kuvvetlerine katıldığı iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da tutuklu Kırgız erkeğe vatandaşlık vermeyi düşündüklerini bildirdi.

Orta Asya ülkelerinden pek çok kişi Rusya’da göçmen işçi olarak çalışmasına rağmen, aralarındaki Kazak vatandaşlarının nispeten az olduğu düşünüldüğünde, Kazakların bu ilanlardaki teklifleri kabul etmesi pek olası değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu