Yaşam

Kürt soprano Pervin Çakar: Devlet Opera ve Balesi beni kadroya almadı

Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar, Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü’ne yaptığı “opera solist kadrosu” başvurusuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Geçmiş yıllarda yaptığı 2 başvurunun listede bile yer almadığını belirten Çakar, “1309 sayılı Devlet Opera ve Balesi Memurları Kanunu’nun 8’inci maddesine göre; Ülkenin opera ve bale sahne hayatında uzun yıllardır yüksek başarılarıyla tanınanlar teknik heyet kararı ile sınavsız alınabilirler. Onlarla bir idari sözleşme yapılır.’ Devlet Opera ve Balesi’nin 8. maddesine göre geçtiğimiz yıllarda iki kez başvurduğum ‘opera solist kadro dosyam’ listeye neredeyse hiç girmiyordu. Bence sebebi açık” dedi.

‘SANATÇI EKİPTE GEÇERSİZ ŞEKİLDE YERLEŞTİRİLMİŞTİR’

2 yıl önce Devlet Opera ve Balesi’nin 8. sayının kaldırılacağını söylediğini ancak geçen ay usulsüz bir şekilde ekibe sanatçılar kattığını savunarak, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Sevgili takipçilerim, konuşmayın diyorum ama olmuyor. Usulsüzlükleri görmezden gelmek mümkün değil.

1309 sayılı Devlet Opera ve Balesi Memurları Kanunu’nun 8. maddesi uyarınca; Ülkenin opera ve bale sahne hayatında uzun yıllardır yüksek başarılarıyla tanınanlar, teknik kurul kararı ile sınavsız alınabilirler. Onlarla idari anlaşmalar yapılır.’

Devlet Opera ve Balesi’nin 8. maddesi gereğince geçmiş yıllarda iki kez başvurduğum ‘opera solist takım dosyam’ neredeyse hiçbir şekilde listeye girmiyordu. Sanırım nedeni açık.

Nitekim 2 yıl önce 8. sayının kaldırılacağını açıklayan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz aylarda yöntemsiz bir şekilde kadroya sanatçı yerleştirmeye devam etti. Geçtiğimiz yıllarda haksızlığa uğrayan sanatçılar çok sayıda dava açtı. Birçoğu kazandı ve takımlarını aldı, ancak geri kalanlar mağdur edildi. Dava açmak yerine çalışmalarımı ve sanatımı yurt dışında sürdürmeye karar verdim.

Başarılarını yurt dışında birkaç konser vererek göstermeye çalışan ya da kendi ülkelerinde bile isimleri bilinmeyen sanatçıların kadroya alınmasını şiddetle kınıyorum. Seçimden önceki bu hızlı takımlaşma gerçekten korkunç ve adaletsiz. Adil olmadığını söylesek de değişen bir şey olmayacak. Geç Gelen Adaleti Ne Yaparsınız..

haber-tusba.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu