Haber

Lozan Antlaşması’na dair her şey bu panelde

Türkiye Cumhuriyeti’nin “tapu” olarak bilinen Lozan Antlaşması’nın 100. Yıldönümü kutlamaları kapsamında “Lozan Antlaşması Yeni Yüzyılına Girerken” paneli düzenlenecek. Antlaşmayla ilgili tüm gerçeklerin tartışılacağı panelde tarihçi yazar Sinan Meydan, Prof. Dr. Tülay Alim Baran ve Doç. Mehmet Emin Elmacı konuşacak. Panelin moderatörlüğünü tarih doktoru ve oyuncu Pelin Batu yapacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk tarihinde bir dönüm noktası” ve “Türk milletinin siyasi zaferi” olarak nitelendirdiği 24 Temmuz Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümü kutlamaları için İzmir’de heyecan dorukta. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin her hafta düzenlediği etkinliklerle gencinden yaşlısına İzmirliler Cumhuriyetin gururunu, bağımsızlığını ve barışını bir kez daha yaşamaya hazırlanıyor.

Foça’da “Gençlerle Lozan’ı Konuşuyoruz”
Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle “Lozan Barış Günü” adıyla 27 yıldır milli bayram olarak kutlanan antlaşmanın 100. yıl etkinlikleri, 22 Temmuz’da iki günlük ücretsiz gençlik kampı ile başlayacak. 23 Temmuz Pazar günü saat 20:00’de Foça’da Kumburnu kıyısındaki kampta Tarih Vakfı Başkan Yardımcısı Nurşen Gürboğa’nın “Gençlerle Lozan Konuşuyoruz” başlıklı söyleşisi gerçekleştirilecek. Söyleşinin moderatörlüğünü ise Milli Bayramlar Komitesi Lideri Ulvi Puğ yapacak.

Sergi 24 Temmuz – 30 Ağustos tarihleri ​​arasında açık kalacak.
Lozan etkinlikleri 24 Temmuz Pazartesi sabahı Vasıf Çınar Bulvarı’nda yapılacak. Lozan ve Tarihsel Süreçteki Yeri” standı. 30 Ağustos’a kadar açık kalacak 40 panellik stant, bağımsızlık coşkusunu sokaklara taşıyacak.

Lozan Antlaşması Yeni Yüzyılına Giriyor
Yine 24 Temmuz Pazartesi günü saat 17.00’de Kültür Park’ın Lozan girişindeki Atatürk-İsmet İnönü heykeli önüne çelenk bırakılacak. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları İsmet İnönü Sahnesi’nde “Lozan Antlaşması Yeni Yüzyılına Giriyor” konulu panel düzenlenecek. Saat 17.30’da panelin moderatörlüğünü Tarih Hekimi ve Oyuncu Pelin Batu ile Yeditepe Üniversitesi’nden Tarihçi ve Yazar Sinan Meydan Prof. Dr. Tülay Alim Baran ve Doç. Mehmet Emin Elmacı katılacak. Panelin ardından panelistler yine İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde kitaplarını okurları için imzalayacaklar.

Ataol Behramoğlu’nun “Lozan” adlı oyunu Sahne Dust’ta
Lozan etkinlikleri akşam saatlerinde de devam edecek. Saat 19.30’da olduğu gibi Kültürpark Lozan Kapısı’nda da gençlerin bağımsızlık coşkusuna Umut Kaya eşlik edecek. Saat 21.00’de Konak’ta bulunan Sahne Tozu Tiyatro Haldun Dormen Sahnesi’nde şair ve yazar Ataol Behramoğlu’nun yazdığı “Lozan” adlı tiyatro oyunu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin prodüksiyonuyla yeniden hayat bulacak. Oyun, Osmanlı Devleti’nden Kurtuluş Savaşı ve Lozan Antlaşması’na kadar uzanan tarihsel süreci anlatır. Yönetmenliğini Haluk Işık’ın yaptığı iki perdelik müzikli oyunun müzikleri Timur Selçuk’u konu alıyor. Gala için ücretsiz giriş biletleri kultursanat.izmir.bel.tr/Events/lozan adresinden temin edilebilir.

Oyun, prömiyerin ardından Temmuz ve Ağustos aylarında İzmir’deki çeşitli tiyatrolarda ücretsiz olarak 9 kez daha sahnelenecek.

İzmir’den Lozan’a bakış
27 Temmuz Perşembe günü saat 18.00’de Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) bahçesinde “Yüz Yıl Önce Lozan Yüz Yıl Sonra: Bir Diplomatik Zaferin Öyküsü” başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşiye konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasal Tarih Bölüm Başkanı ve Tarih Vakfı Lideri Prof. Dr. Mehmet O. Alkan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Erkan Serçe katıldı. prof. Mehmet Alkan genel bir bakış açısı ortaya koyarken, Dr. Erkan Serçe ise İzmir bağlamında Lozan’ı ele alacak.

Körfez’de Lozan coşkusu
23 ve 24 Temmuz akşamı İzmir’in simgelerinden biri olan saat kulesi ay ve yıldızın renklerine bürünecek. Lozan Antlaşması ile diğer devletlere tanınan kapitülasyonların kaldırılmasına ve Türkiye’nin denizlerdeki bağımsızlığına gönderme yaparak 1881 Atatürk gemisi “Koşulsuz, Sonsuza Kadar Bağımsız!” sloganıyla körfezi dolaşarak bağımsızlık coşkusunu denizlere taşıyacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

hopaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu