Ekonomi

New York Borsası Tüketici Enflasyon Verilerinin Ardından Yükseldi

YENİ New York borsası, beklentilerin altında gelen tüketici enflasyon verilerinin ardından günü yükselişle kapattı.

Kapanışta Dow Jones endeksi 50 puandan fazla yükseldi ve yüzde 0,15 artışla 35.176,15 puan oldu.

S&P 500 endeksi 4.468,83 puanda yatay seyrederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,12 artışla 13.737,99 puana yükseldi.

ABD’de tüketici enflasyonu yıllık bazda beklentilerin altında gelirken, borsalarda olumlu bir seyir izlendi.

Ülkede Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Temmuz’da aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,2 arttı. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, Temmuz ayında aylık %0,2 ve yıllık %4,7 arttı.

Analistler, Haziran ayında yıllık bazda yüzde 3’e gerileyen tüketici fiyatlarındaki artışın Temmuz ayında hızlandığına dikkat çekerek, enflasyonda 12 aylık düşüşün baz etkisiyle sona erdiğini belirtti.

5 Ağustos’ta sona eren haftada ABD’de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı bir önceki haftaya göre 21 bin artarak 248 bine yükseldi.

Analistler, tarihsel olarak düşük olmasına rağmen, işsizlik başvurularının yılın başından bu yana ABD’de görülen sıkı seviyelerden yumuşamaya başladığını söyledi.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ayındaki toplantısına işaret ederek, piyasa beklentilerinin altında gelen enflasyon verileri ve artan işsizlik maaşı başvurularının, Fed’in para politikasını daha fazla sıkılaştırmaktan kaçınabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdiğini söylediler.

Öte yandan, federal hükümetin bütçe açığı Temmuz ayında beklentilerin üzerinde 221 milyar $ olarak gerçekleşti.

Fed yetkililerinin açıklamalarını takip eden San Francisco Fed Lideri Mary Daly, TÜFE verilerinin büyük ölçüde beklendiği gibi geldiğine işaret ederek, çekirdek enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Eylül ayındaki Fed toplantısına kadar daha birçok bilginin açıklanacağını belirten Daly, faiz oranını sabit tutma konusunda konuşmak için enflasyonun yönünün düpedüz gerçek olduğunu görmek istediklerini kaydetti.

Daly, şu anda faiz indirimleri hakkında konuşmak için çok erken olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu