Haber

TBF Eğitim Kurulu Başkanı: Yabancı antrenör kriteri Türk basketbolu için önemli bir karar

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Eğitim Konseyi Başkanı Aydın Örs, yabancı antrenör kriterinin Türk basketbolu için önemli bir karar olduğunu ve bundan yararlanmak için biraz zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Antalya’da Nirvana Convention Center’da düzenlenen “Nirvana Basketball Weeks&Summit 360°” etkinliğinin “Antrenör eğitimi” oturumuna video konferansla katılan Örs, moderatör Levent Yavuz’un TBF’nin getirdiği yabancı teknik direktör kriterine ilişkin sorusunu yanıtladı.

Örs, söz konusu kararın Türk basketbolunda kaliteyi artırmak amacıyla alındığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bu karar Türk antrenörlerine bir misyon yüklemiştir. Baktığınızda bu daha çok çalışmanın, misyon sahibi olmanın, kendinizi geliştirmenin, kendinize hedef belirlemenin, kendinizi diğer oyuncularla rekabet edebilecek seviyeye çıkarmanın bir yoludur. Dünyada uluslararası koçlar var. Yeni yetişen genç koçlar arasında çok çalışkan, misyon odaklı koçlarımız var.” “Bu Türk basketbolu için önemli bir karar. Bunun faydasını görmek için biraz zamana ihtiyacımız var. Zamanla Türkiye’de altyapı ve üst yapılarda çalışan tüm antrenörlerin sorumluluklarının olduğunu bilmeleri faydalı olacaktır.”

Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği (TÜBAD) Genel Koordinatörü Şükrü Yaravlı, oturumda yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde çevrimiçi sohbet toplantıları aracılığıyla binlerce antrenöre ulaştıklarını ve bir video hazırladıklarını söyledi. “Evde Antrenörlerle Sohbet” isimli dizi sosyal medyada yayınlanıyor.

Derneğin yönetim kurulu üyelerinden Necati Güler de Türk basketbolunun oyun kurucu üretmediği yönündeki eleştirilere yanıt verdi.

Güler, oyun kurucu tanımının nasıl yapıldığının önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Eğer oyun kurucuyu ‘antrenörün sahadaki uzantısı, yansıması, aynasıdır’ diye tanımlarsak ki bu doğru, katılıyorum, oyun kurucuya farklı bir gözle bakmamız lazım. Dünya çapında bir teknik adam. Oyun kurucu için ‘En akıllı basketbolcu’ diyebiliyor, diğer antrenörler ‘Biz’ diyorlar. ‘Takıma yakışmıyor’ diyorlar. Yani burada somut, ölçülebilir şeylerden bahsetmiyoruz, ‘Kaç pas yaptı, kaç blok yaptı’, bunlardan bahsetmiyoruz, bunun farkında mıyız, bizim bahsettiğimiz farklı. Son bölümde ‘Kim geldi, kim gelmedi’ çok fazla, “Sorun çıkarmak yerine o kadrodaki o görevi yürütecek arkadaşlara destek olsaydık çok farklı olurdu.”

TÜBAD Yönetim Kurulu Üyesi ve TBF Eğitim Kurulu Üyesi Hakan Yavuz, milli takıma altyapıdan oyuncu yetiştirilebilmesi için yabancı sayısının azaltılması gerektiğini savundu.

Anadolu’da ve büyük kulüplerde çalıştığını belirten Yavuz, “Her kulüpte var. Teknik direktör bu hale geldikten sonra maalesef Kerems’i yetiştiremeyeceğiz.” sözlerini kullandı.

Dün başlayan “Nirvana Basketbol Zirvesi 360°” yarınki oturumlarla tamamlanacak.

“Nirvana Basketbol Haftası” etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve bugün başlayan “16. TÜBAD Mehmet Baturalp Turnuvası ve 1. İsmet Badem Turnuvası”, 17 Eylül Pazar günü Cosmos Spor Merkezi’nde sona erecek.

habercamliyayla.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu