Haber

Van Gölü’nde su seviyesi düşüyor: Balıkçılar endişeli

Van Gölü’nün su seviyesi son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşma nedeniyle yaklaşık 2 metre düştü. Kıyılardaki çekilme nedeniyle tekneler karaya oturdu. 20 binden fazla kişinin inci kefali avcılığından geçimini sağladığını söyleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, “Belki son yağmurlarla birlikte ‘Van Gölü yükselir mi?’ Ümit etti. Ama gölde ciddi bir yükseliş yok. Sezon 15 Temmuz’da başlayacak. Liman girişlerini derinleştirip, teknelerin sağlıklı bir şekilde girip çıkmasını sağlamamız ve acilen çözüm bulmamız gerekiyor” dedi. .

Van Gölü Havzası’nda son yıllarda kar yağışlarının ve bahar yağışlarının azalması birçok su kaynağını etkiledi. Bu durum Van Gölü’nde 2 metrelik düşüşe neden oldu. Geçen yıl Van ve ilçelerinde tekneler karaya oturunca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ekipleri 5 bölgede balıkçı barınaklarını derinleştirip onarmıştı. Bu yıl yağışların yeterli olmadığı bölgede, balıkçılar yeni sezonda da aynı sorunu yaşama endişesi yaşıyor.

Van YYU Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, Van Gölü’nün su seviyesinin düştüğünü, 1995 yılında 1.650 metrenin üzerinde olan göl kodunun şu anda 1.648 metreye geldiğini belirterek, “2 metrelik bir düşüş var. Van Gölü’ndeki suların çekilmesi ilk etapta balıkçılığı etkiliyor.Göl kıyısındaki barınakların birçoğu işlevsiz hale geldi.Ve balıkçılar bu limanlara giriş çıkış yapmakta güçlük çekiyor.Van Gölü’nde 20 binden fazla kişi Bölge inci kefali avcılığından geçimini sağlıyor.Gerekli altyapıyı sağlayamazsak bu insanlar balık tutmaya devam edecekler.Gün zorlaşacak.Van Gölü kıyısındaki balıkçı barınaklarını çalışır durumda tutmamız lazım.Özellikle ihtiyacımız var. liman girişlerini derinleştirmek ve teknelerin limanlara sağlıklı bir şekilde girip çıkmasını sağlamak.” Akkuş, “Belki de son yağışlarla birlikte ‘Van Gölü yükselir mi?’ diye ümit etti.Ama limanlara geldiğimizde bunu daha rahat görme şansımız oluyor.Gölde kayda değer bir yükseliş yok.15 Temmuz’da başlayacak yeni sezonda balıkçılar bu limanlardan çıkmakta zorlanabilirler. Buna acil bir çözüm bulunması gerekiyor. 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de Van balıkçılığı başlıyor. Göl su seviyesinin en düşük olduğu aylardır. Yağışın az, buharlaşmanın fazla olduğu aylardır.” ‘SİYAH DÜŞÜNÜYORUZ VE YENİ SEZONDA NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ’

Van Gölü kıyısında bulunan Adır Mahallesi’nde 20 yıldır balıkçılıkla uğraşan Murat Ayseli, tüm geçiminin balıkçılık olduğunu söyledi. Şu anda inci kefali avlama yasağı olduğunu ve göle gitmediklerini belirten Ayşeli, geçen yıl göl seviyesinin çok düştüğünü, balıkçı barınaklarından teknelerini çıkaramadıkları için ekiplerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 5 bölgede balıkçı barınaklarında derinleştirme ve onarım çalışması yürüttüğünü, “Ama su seviyesi düşüyor. Bizi en çok endişelendiren ay Temmuz. Suların daha çok çekildiği ay. Geçiriyoruz. Yolda girişte çıkışta problemler var.Şu an kara kara düşünüyoruz.Yeni sezonda ne yapacağız nasıl balığa çıkacağız bilmiyoruz.Birçok balıkçı şu an bunu düşünüyor.Böyle bir sorun yoktu 5 Yıllar önce. Sular bile yükseliyordu. Ama şimdi balıkçılar sorun yaşıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu