Ekonomi

Volkswagen’den işçiye enflasyonun altında zam

IG Metall tarafından yapılan açıklamada, Volkswagen ile şirketin Almanya’daki 6 fabrikasında çalışanların fiyatlarına yapılacak artırım oranı konusunda muahedeye varıldığı bildirildi.

Buna nazaran, kelam konusu fabrikalarda çalışan yaklaşık 125 bin emekçinin fiyatları gelecek Haziran ayından itibaren 2 yıllık devirde yüzde 8,5 artırılacak.

Söz konusu çalışanların fiyatları Haziran 2023’ten itibaren yüzde 5,2 ve Mayıs 2024’ten itibaren yüzde 3,3 artacak. Ayrıyeten enflasyona karşı çalışanlara Mart 2023 ve 2024’te iki taksitte 3 bin euroluk vergisiz ödeme yapılacak.

Almanya’da yıllık enflasyon, güç ve besin fiyatlarındaki artışlarla Ekim’de yüzde 10,4’e çıkarak 1951’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşırken, söz konusu ücret artışının resmi enflasyon oranının altında kalması dikkati çekti.

Bu arada, IG Metall, Temmuz’da Volkswagen’in 125 bin çalışanı için birinci yıla ait olarak yüzde 8’lik bir ücret artışı talep etmişti.

Öte yandan, Avrupa ülkeleri, yüksek enerji, kira ve gıda fiyatlarının etkisiyle artan yaşam maliyetleri nedeniyle grevlerle karşı karşıya bulunuyor. Bu yüzden, Avrupa’da sendikalar, tarihi yüksek enflasyon karşısında daha yüksek fiyat talep ederken, patronlar ise artan ham unsur ve güç maliyetlerini münasebet göstererek direnmesi de dikkati çekiyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu