Dünya

Elon Musk’ın Starlink uyduları NASA keşfini engelliyor

Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketi, interneti dünyanın erişilemeyen her noktasına ulaştırma projesi kapsamında yeni Starlink uydularını fırlatmaya devam ediyor.

Dünyada internet erişimi yetersiz olan yerlere uydu internet hizmeti vermeyi planlayan Starlink projesiyle ilgili aktif uydu sayısı şu anda 3 bini geçti.

Uzay gözlemlerini zorlaştırmak

Bu kadar çok uydunun olması bazı uzay gözlemlerini zorlaştırıyor. Yeni bir araştırmaya göre, Starlink uyduları, nesneleri gözlemleyen gökbilimciler için zor.

Nature Astronomy’de yayınlanan yeni bir çalışma, düşük Dünya yörüngesindeki artan uydu sayısının astronomik araştırmaları, özellikle de NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından yürütülen bilimsel çalışmaları nasıl etkilediğini inceledi.

Hubble Uzay Teleskobu tarafından Yukarıdaki yakalanan görünümde gördüğünüz yatay çizgiler, Starlink uydularından kaynaklanmaktadır.

Elde edilen güncel verilere göre, şu anda alçak Dünya yörüngesinde yaklaşık 6000 uydu bulunuyor. Bu uyduların yüzde 62’si Starlink’e ait.

Öte yandan Hubble’ın her geçen gün alçalması onu Starlink uydularına biraz daha yaklaştırıyor. Bu, gelecekteki gözlemlerin daha da zor olacağı anlamına gelir.

SpaceX, Hubble’ı orijinal irtifasına döndürmeyi önerdi; bu, onu Starlink’in ve diğer pek çok alçak Dünya yörüngesindeki uydunun üzerine çıkarabilir.

Varşova Üniversitesi’nden astronom Przemek Mróz, Kasım 2019 ile Eylül 2021 ortası arasında yalnızca teleskop manzaralarındaki 5.301 çizgiden Starlink uydularının sorumlu olduğunu söyledi.

Starlink uydularının yarattığı bu sorunla ilgili henüz yeni bir adım atılmadı. Musk’ın uydularının daha önce de diğer uyduları ve uzay araçlarını tehdit ettiği ortaya çıktı.

saruhanlihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu