Ekonomi

İpragaz CEO’su Eyüp Aratay: Enerjide gelecek 30 yılı etkileyecek çok büyük değişimler yaşandı

Türkiye LPG Derneği Lideri Eyüp Aratay, güç piyasalarında ortaya çıkan fiyat değişikliğinin LPG’ye olan ilgiyi artırdığını belirterek, “Sanayide artan doğalgaz fiyatları LPG’ye olan ilgiyi de artırmış durumda. Sektör olarak buna cevap vermek için yeni yatırımlar gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin, 2030’a kadar karbon salımını azaltma amacını Mısır’daki BM İklim Değişikliği Çerçeve Kontratı 27. Taraflar Konferansı’nda (COP 27) yüzde 41 olarak revize ettiğini hatırlatan Aratay, “Bu hedefe ulaşmak için de hem evlerde hem de taşımacılıkta karbon salımını azaltmamız gerekiyor. Türkiye’de geçen yıl LPG’li araçlar sayesinde benzinli araçlara oranla 850 bin ton daha az CO2 salımı gerçekleşti. Dolayısıyla LPG’yi teşvik etmemiz ve kullanım alanlarını artırmamız büyük önem taşıyor” dedi.

Bu yıl “Enerji ve Jeopolitik Özel” ana teması ile yapılan Türkiye güç dalının en değerli Aile Buluşması “12. Türkiye Enerji Zirvesi”, 21-22 Kasım 2022 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi. Güç Bakanlığı’nın himayelerinde düzenlenen dorukta; akaryakıt, LPG, doğalgaz ve elektrik kesimlerinin temsilci ve tüm paydaşları bir ortaya geldi. Tepe kapsamında düzenlenen “Türkiye LPG Piyasası” başlıklı oturumda konuşan Türkiye LPG Derneği Lideri ve İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, küresel güç pazarında önümüzdeki 30 yılı etkileyecek çok büyük değişimlerin yaşandığını kaydetti.

“Doğalgaz fiyatlarındaki artış endüstri ve sanayide LPG’ye olan ilgiyi artırdı”

Doğalgazdaki fiyat artışlarının LPG’ye olan ilgiyi artırdığını vurgulayan Eyüp Aratay, şunları söyledi:

“Enerji krizi ve bilhassa de Rusya – Ukrayna gerginliği sonrası güç piyasalarında ortaya çıkan fiyatlama değişikliği Türkiye’deki güç fiyatlarını da etkiledi. Boru sınırlarından gelen doğalgaz kullanan kesimlerde maliyetler çok daha fazla arttı. Kendi fabrikamızda Ekim ayında kullandığımız doğalgaz, bir evvelki yılın birebir ayına nazaran ölçü olarak tıpkı olmasına karşın maliyet olarak 15 kat arttı. Birebir formda metal bölümü, toprak kesimi, seramik cam eşya kesimi üzere bölümlerde birebir durum var. Doğalgaz kullanılan işletmelerde şu anki fiyat artışlarından ötürü LPG’ye nazaran iki kat daha değerli bir kullanım var.

Bu nedenle de endüstride artan doğalgaz fiyatları, LPG’ye olan ilgiyi de artırmış durumda. Konvansiyonel pazarda bir evrilme kelam konusu. Bugün sanayiye bakan arkadaşlarımız telefonlara yanıt veremiyorlar. Bölüm olarak, şu anda bu alanda gelen talebe yanıt verebilecek durumda değiliz. Altyapılarımızda yenilemeler ve stoklamalarla şu anda en fazla 5 milyon tonluk bir talebi karşılayabiliriz. Halihazırda sanayi başta olmak üzere çeşitli dallarda yaklaşık 8 milyar metre küplük doğalgaz kullanımı kelam konusu. Bunu LPG’ye oranladığımızda 6 milyon ton LPG manasına geliyor. Bizim LPG dalı olarak, buna yanıt vermemiz mümkün değil.

“Yatırım için öngörülebilir kamusal kararlara ihtiyacımız var”

Bunun için bölümün yeni yatırımlara münasebetiyle da uzun vadeli bir yatırım projeksiyonuna ve öngörülebilirliğe muhtaçlığı var. Bu öngörülebilirliğin olması durumunda dalın oyuncuları, yatırımlarını seve seve yapacaktır. Lakin bugünkü belirsizlik ortamı içerisinde fiyatlamanın nasıl olacağını, nereye varacağını hiçbirimiz kestiremiyoruz. Münasebetiyle böylesine bir ortamda bu yatırımlara girmek şu an için pek de mümkün görünmüyor. Mikro düzeyde bir güç oyuncusu olsak da yatırımlarımızı gerçekleştirmek için uzun vadede sürdürülebilir ve öngörülebilir kamusal kararlara muhtaçlığımız var.

“COP27 hedefleri, LPG’yi daha fazla ön plana çıkartacaktır”

Türkiye LPG bölümü olarak, ülkemizin güç pazarı içerisinde yüzde 3’lük bir hisseye sahibiz. 150 milyon ton petrolün işlendiği pazarda 4 milyon ton LPG ile mütevazi bir yerdeyiz. Fakat buna karşın LPG gerek çevreci özellikleri gerekse de taşınabilir, kolay taşınabilir olması ve bilhassa de doğal afetlerde ‘Kara Gün Dostu’ olması ile çok kıymetli bir potansiyele sahiptir. Mısır’da geçtiğimiz günlerde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Mukavelesi 27. Taraflar Konferansında- COP27 da bir sefer daha net karbon sıfır amaçları ve iklim değişikli ile gayret için pak gücün değerine vurgu yapıldı. Bu maksatlar, önümüzdeki süreçte LPG’nin fosil yakıtlara oranla çevreci özelliklere nedeniyle daha fazla ön plana çıkacağını gösteriyor.

“Karbon salımı hedeflerimiz için LPG daha fazla teşvik edilmeli”

Bununla birlikte COP27 doruğunda Türkiye karbon salımını azaltma noktasında yeni maksatlar açıkladı. Paris İklim Anlaşması’nda 2030 için koyduğumuz karbondioksit salımını yüzde 21 olan azaltma gayemiz, yüzde 41 olarak revize edildi. Yani karbon salımını azaltma konusunda gayemizi daha da büyütmüş olduk. Buna ulaşmamız için de agresif bir siyaset benimsememiz hem meskenlerdeki güç tüketimini düşürmemiz hem de nakliyatta karbon salımını azaltmak gerekiyor. Burada da LPG çok kıymetli bir pak güç kaynağı olarak öne çıkıyor.

Türkiye’de geçen yıl akaryakıtlı araçlara oranla LPG’li araçlar sayesinde 850 bin ton daha az CO2 salımı gerçekleşti. Hasebiyle LPG’yi teşvik etmemiz ve kullanım alanlarını artırmamız büyük değer taşıyor. Bunun yanında dal olarak LPG’nin bundan sonra da bilhassa otomotiv yakıtı olarak değerini muhafazaya devam edeceğini öngörüyoruz. Ayrıyeten elektrikli araçlara geçişte de LPG’nin değerli roller üstlenebileceğine ve bu nedenle teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de Avrupa Birliği tarafından bu hususa dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

“Türkiye LPG derneği olarak 50’nci yılımızı kutladık”

Türkiye LPG Derneği olarak, ülkemizdeki sayılı sivil toplum kuruluşlarından bir tanesiyiz. Bu yıl derneğimizin 50’inci yılını kutladık. Geride bıraktığımız yarım asırda daima dalın ileriye dönük sürdürülebilir olması için gayret harcadık. 2000’li yıllara otogazla birlikte süratli bir büyüme trendi yakalayan kesimimiz, 4.5 milyon kadar tona ulaşarak, değerli bir muvaffakiyete imza atmıştı. Bugün de tekrar ortalama yıllık 4 milyon tonluk LPG kullanım ile dünyada çok kıymetli bir pazar pozisyonunda bulunuyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu