Haber

Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerin sembolik buluşması

Türk ve Kıbrıslı Rum liderler Tatar ve Christodoulides, Kayıp Şahıslar Komitesi’ni birlikte ziyaret ederek, kayıpların bulunması çalışmalarına tam destek verdiler. AB toplantıyı “sembolik bir adım” olarak nitelendirdi. Türk ve Kıbrıslı Rum liderler Ersin Tatar ve Nikos Hristodulidis, bugün Lefkoşa’nın orta bölgesinde bulunan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) Antropoloji Laboratuvarı’na ortak bir ziyarette bulundu. Komisyonun çalışmaları hakkında bilgi alan iki lider, yaklaşık bir buçuk saat süren ziyaretlerinin ardından KŞK’nın çalışmalarının değerine vurgu yaparak ve takviyelerini ifade ederek basına ayrı ayrı değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Ofisi Sözcüsü tarafından okunan ortak açıklamada, KŞK’nın tamamen insani çalışmalar yürüttüğüne işaret edilerek, başkanların Komite’nin siyasi meselelerden uzak tutulmasının önemini teyit ettikleri belirtildi. “İlgili tüm tarafları bu önemli çalışmaları siyasallaştırmamaya çağıran” Tatar ve Hristodulidis, olası mezar yerleri hakkında bilgisi olan kişileri bu bilgileri KŞK ile paylaşmaya çağırdı.

1981 yılında BM himayesinde, Kıbrıs Türk ve Rum Cumhurbaşkanlarının himayesinde kurulan KŞK, kaybolan 492 Kıbrıslı Türk ve 1.510 Kıbrıslı Rum olmak üzere 2002 kişinin bulunması, kimlik tespiti ve kalıntılarından sorumlu bulundu. 1963-1964 toplumlar arası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında. ailelerine dönmelerini hedefliyor. Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar ile BM temsilcisinden oluşan KŞK’nın faaliyete geçtiği 2006 yılından bu yana 292 Kıbrıslı Türk ve 741 Rum olmak üzere toplam 1.333 kişinin kimlikleri tespit edilerek ailelerine teslim edildi. Şu anda 769 Kıbrıslı Rum ve 200 Kıbrıslı Türk kayıp.

AB: Sembolik adımı memnuniyetle karşılıyoruz

Avrupa Birliği(AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hristodulidis ile dünyada sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıs sorununa çözüm çabalarının yoğunlaştığı bir dönemde görüşmesi ada yoğunlaştırılırken, Avrupa Birliği tarafından memnuniyetle karşılandı.

AB Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bu sembolik adım, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik ilerlemenin beklendiği bir dönemde atılmıştır. Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmak için yardım sağlamaya devam etmektedir. Kıbrıs ve bu çabalar Avrupa Komisyonu, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne değerli bir dayanak sağlamaktan gurur duymaktadır.

AB’nin 2006 yılından bu yana yaklaşık 36 milyon avroluk finansmanla KŞK’nın çalışmalarına en büyük katkıyı sağladığı vurgulanan açıklamada, “AB finansmanı, projenin tüm aşamalarında yer alan Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklere yardımcı olacaktır. Her iki toplumdaki kayıp ailelerinin yaralarını sarmalarına yardımcı olmayı amaçlayan bu süreci, “İki toplumlu bilim adamlarından oluşan ekiplerin çalışmalarını destekliyor. Bu çalışmalar adadaki uzlaşma çabalarının değerli bir boyutunu oluşturmaktadır.”

“Görgü tanıkları ölüyor” uyarısı

CMP’nin BM tarafından atanan üyesi Paul-Henri Arni, AP ajansına, CMP’nin toplam kayıplarının %51,5’inin tespit edildiğini ve ailelerine iade edildiğini, ancak kayıpları bulma olasılığının giderek azaldığını söyledi. Hayatta kalanlar arasında en zor vakaların, öldürüldükleri yerden farklı bir noktaya görgü tanığı olmadan gömülenlerin olduğuna işaret eden Arni, “Görgü tanıkları hayatını kaybederken şu anda yeni bilgilere ulaşmak önemli. Bu nedenle şu anda önemli. , kendi ağları üzerinden liderler ve eski savaşçılar konusunda bize nasıl yardımcı olabilirler? Neler yapabileceklerini konuştuk” dedi.

Arni, KŞK’ye ek fon sağlanması durumunda 65 yeni kazı alanında ekip çalışmasının hızlandırılabileceğini belirtti. Kıbrıs Rum lideri Hristodulidis de AB’den ek fon için resmi talepte bulunacağını söyledi.

AB, CMP’nin 3,2 milyon avroluk yıllık bütçesinin yaklaşık yüzde 80’ini finanse ediyor.

Kaynak: Deutsche Welle / Güncel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu